Nå skal jeg jobbe med det som var årsaken til at jeg ble journalist for mer enn 30 år siden

Skjermbilde fra Commodore 64, med teksten "hei, kode24".

Spol tilbake til slutten av 80-tallet. På et gutterom i Trøgstad satt det en kvisete og temmelig blek nerd og hamret i vei på tastaturet til en Commodore 64. Den nerden var meg. 🤓

Jeg brukte utallige timer på å programmere demoer i maskinkode (eller mer korrekt, assembler), og drømmen var å en gang jobbe som utvikler. Tilfeldighetene ville det litt annerledes, og etter å ha skrevet et kurs i maskinkodeprogrammering for Commodore 64 fikk jeg i 1989 jobb i Norsk Datormagazin. Senere ballet det på seg, og etter militærtjenesten begynte jeg å jobbe for PC World Norge, der jeg var i 13 år — de siste årene som redaktør.

Skjermbilde fra Norsk Datormagazin, bilde av Kurt Lekanger.
Slik begynte det: Kurs i assemblerprogrammering for Commodore 64 på 80-tallet ble starten på en karriere som teknologijournalist og redaktør.

I senere jobber i blant annet Tek.no, DN.no og Digi.no har det alltid vært det å skrive om teknologi som har drevet meg. Egentlig har det vært teknologien jeg har vært mest interessert i, ikke selve skrivingen. Jeg har likt å fortelle andre om teknologi jeg synes er spennende, ved å skrive om det. Og teknologi har vært alt fra PC-er, prosessorer, minneteknologi, mobiltelefoner og nettverk, til programvare — og programvareutvikling.

Tilbake til journalistikken

Etter å ha jobbet i mange år som redaktør og journalist i ulike IT-medier, bestemte jeg meg i 2018 for å brushe opp de etter hvert litt mangelfulle kodeferdighetene mine igjen. Jeg brukte noen timer hver dag på å ta ulike nettbaserte kurs og knote med ulike hobbyprosjekter, i tillegg til at jeg blant annet lagde nye nettsider til sameiet der jeg bor. Og jeg lagde nye personlige nettsider, de du er inne på nå.

Jo mer jeg kodet, jo mer skulle jeg ønske at jeg kunne drive mer med dette også i jobbsammenheng. Koding er innmari gøy, rett og slett. Som redaktør i Digi.no kunne jeg til en viss grad skrive om programvare- og web-utvikling og hva som rørte seg blant utviklere i Norge, men i realiteten ble det lite tid til det. En redaktørjobb innebærer at det går mye tid til administrasjon, desking av artikler, korrekturlesing, møter og selvfølgelig ledelse.

På sensommeren 2020 startet jeg som kommunikasjonsrådgiver i Iteo. Men jeg savnet å kunne skrive om det jeg var mest interessert i, samtidig som utviklerdrømmen hele tiden lå og murret i bakhodet. Å bytte karriere og gå fra å skrive teknologistoff til å bli utvikler på heltid virket som en spennende mulighet, men med tilnærmet null yrkeserfaring som utvikler ville jeg antagelig måttet startet helt på scratch som juniorutvikler.

Så hvorfor ikke heller kombinere den tingen jeg liker best med det jeg kan best? Det er nettopp det jeg skal gjøre nå, når jeg 2. januar 2023 begynner som journalist i Kode24 — Norges beste og eneste rendyrkede nettsted som skriver kun for utviklere.

Kombinere hobby og jobb

Egentlig hadde jeg ikke planer om å bytte jobb, for Iteo er en super arbeidsplass med fantastisk dyktige og hyggelige kollegaer, men muligheten til å kunne kombinere hobby og jobb igjen ble for fristende. Og jeg gleder meg til å kunne konsentrere meg om å skrive om det jeg brenner mest for, og slippe alle de kjipeste tingene med å jobbe i et kommunikasjonsbyrå: timesføring, fakturering, møter og prosjekstyring. Fra nå av blir det kun ren og skjær skriveglede. Eller kodeglede.

I tillegg til å skrive stoff om programvare- og webutvikling og om det som opptar utviklere i Norge, vil jeg også fortsette å kode på fritiden. Kanskje jeg rekker å bli ferdig med alle hobbyprosjektene før jeg blir pensjonist (heldigvis en stund til 😊 ).

Har du tips til hva jeg bør skrive om i Kode24? Send meg en e-post!

Skjermbilde fra Kode24
Kode24 er det eneste nettstedet i Norge som utelukkende skriver for utviklere.
Publisert: 16. oktober 2022 (oppdatert: 30. desember 2022)