Hvordan jeg lærte meg JavaScript, React.js, Python og mye annet på litt over ett år

Macbook med skjermen halvveis åpen.

Jeg har alltid vært interessert i programmering, og det var faktisk denne interessen som gjorde at jeg i sin tid endte opp som teknologijournalist. Rundt 1989 skrev jeg et kurs i 6510-assembly for Commodore 64, noe som sikret meg jobben som redaksjonssekretær i hjemmedatabladet Norsk Datormagazin (ta gjerne en kikk på denne digi.no-saken jeg skrev om hvordan du programmerer 6510-assembly i VS Code).

Etter hvert som jeg «gikk gradene» fra journalist til sjef for produkttester og senere redaktør i blant PC World Norge, Tek.no og nå Digi.no, ble det imidlertid mindre tid til å dyrke kodeinteressen.

Sommeren 2018 fant jeg ut at jeg hadde lyst til å brushe opp det lille jeg kunne om HTML, CSS og JavaScript, og begynte derfor å utforske diverse kurs på nettsteder som Freecodecamp.org, Udemy, Udacity, EdX og norske Scrimba. Jeg syntes det gikk ganske raskt å få dreisen på det grunnleggende, siden jeg jo har vært litt borti en del ulike programmeringsspråk opp i gjennom årene.

Jeg har nesten én times reisevei med tog til og fra jobb, og jeg bestemte meg raskt for å bytte ut Netflix med noe mer matnyttig: ta nettbaserte kurs i programmering, trene på det jeg har lært via nettsteder som Codewars.com, og etter hvert også gyve løs på egne kodeprosjekter. Nå bruker jeg to timer hver dag – som tilsvarer reiseveien – på koding, i tillegg til noen timer i helgene.

Dette er noen av kursene jeg har tatt så langt. Noen bra, noen ikke fullt så bra.

For noen av kursene har jeg valgt å kjøpe sertifikater, bare for å ha bevis på at kursene er gjennomført. For eksempel syntes jeg det var greit å kjøpe sertifikat for kurset i computer science og Python-programmering fra MIT, og for noen av de mest omfattende Udemy-kursene.

Ettersom jeg tok en pause fra React for å ta 6.00x-kurset fra MIT i Python-programmering, samt et Harvard-kurs i spillutvikling, følte jeg at React-kunnskapene mine begynte å bli litt rustne (man glemmer fort!), så jeg pløyer nå derfor gjennom Scrimba-kurset "The React Bootcamp – become a professional React developer". Et svært bra kurs, hvor den store fordelen er at du via Scrimba-plattformen kontinuerlig må bygge ting selv, i stedet for å sitte å se på at andre koder.

I tillegg til kodingen (og kursene) passer jeg på å holde meg oppdatert via artikler og fagblogger på blant annet Medium.com, samt at jeg hører på podcaster som Syntax.fm, React Podcast og flere andre mens jeg trener.

MIT 6.00.1x sertifikat
MIT-kurset på Edx holdt en høy kvalitet, og var instruktør-ledet, med to eksamener underveis.
Sertifikat for The web developer bootcamp på Udemy.
Web-utvikler-bootcampen fra Colt Steele holdt også høy kvalitet.
Sertifikat for advanced web developer bootcamp på Udemy.
Oppfølgeren til Web developer bootcamp gikk inn på mer avansert frontend- og backend-utvikling, og tok også for seg visualiseringer med bl.a. D3, SVG, osv. Samt testrammeverk som Jasmine, og mye mer.
Sertifikat for React-kurs på Udemy.
Det var en del React i de første Udemy-kursene, men jeg hadde lyst til å gå dypere ned i materien og også lære nye konsepter som Hooks (som kom i React 16.8).
Sertifikat for Gatsby-kurs på Udemy.
Jeg hadde vært litt borti Next.js i forbindelse med ett av de andre kursene, og hadde også lyst til å kikke på "konkurrenten" Gatsby.js. Det var det jeg til slutt bygde denne nettsiden med.
Freecodecamp-sertifikat.
FreeCodeCamps kurs er fine, siden de krever at du koder selv – ikke bare ser på. Jeg gikk gjennom det meste på Freecodecamp i løpet av høsten 2018/vinteren 2019.
Freecodecamp-sertifikat.
Algoritmer og datastrukturer bør man ha noenlunde snøring på. Men jeg brukte langt under de 300 timene det hevdes at kurset skal ta – siden mye var kjent fra før.
Kursbevis, figma.
Jeg trengte et bra designverktøy for å designe apper og web-sider, og etter å ha prøvd noen forskjellige (Sketch, XD) landet jeg på Figma. For å komme igang, og lære noen smarte teknikker av ekspertene, tok jeg et 4-timers Udemy-kurs.
React Native-kursbevis
React Native-kurset inneholdt mer enn 45 timer video, og fokuserte på utvikling av React Native-apper både med og uten Expo.

I tillegg har jeg noen småkurs i blant annet Docker (Udemy), samt et CSS Grid-kurs fra Scrimba.

Jeg tror faktisk det er nok kurs – og på tide å bygge noe i stedet. :-)

Publisert: 03. april 2019 (oppdatert: 10. juli 2022)